A világ csodái – Az epheszoszi Artemisz templom

Ha tetszik a cikk, akkor kérlek kattints a "Tetszik" gombra,
ha nagyon tetszik, akkor a "Szív" gombra.
Köszönöm!

Amennyiben tetszett a cikk, kérlek oszd meg:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter

Artemisz szobor (forrás: flickr.com)

Artemisz istennő

Létó szépsége megigézte Zeuszt, és hogy Hérát (Zeusz feleségét) kijátsszák, fürj alakban szeretkeztek. Létó teherbe esett, majd ikergyermekeket szült, Apollónt és Artemiszt. Artemisz a vadászat, a meg nem szelídített természet, a termékenység istennője, valamint az anyák szülést segítő pártfogója, az újszülöttek védelmezője, a fiatalok oktatója. Haragja a szülő nők halálát okozza. Szűz vadásznő, akit nimfák és állatok vesznek körül, jelen van a természetben mindenhol. Ősi ábrázolásokon íjjal, és állatokkal jelenik meg. Íját és nyilát a Küklopszok kovácsolták. Gyakran ábrázolják szarvassal.

Artemisz szobor (forrás: flickr.com)

Szigorúan szűzi életet élt, ezért büntetést rótt mindazokra, akik ezt megsértették. Aktaión, a vadász meglátta Artemiszt fürdőzés közben egy pataknál. Az istennő keményen megbüntette, Aktaiont szarvassá változtatta, ezután a saját kutyái tépték szét. A vadászon kívül többekkel is végzett, amennyiben megsértették, vagy a szerelmükkel üldözték.

Epheszosz romjai (forrás: flickr.com)

Az epheszoszi Artemisz templom – Artemiszion

A templomot az ókorban Artemiszion néven emlegették. I.e. a VI. század közepén kezdték építeni, az építkezés 120 évig tartott. Az epheszoszi Artemiszion tervezője a krétai Metagenész építész volt, aki apjával, Khersziphrónnal együtt leleményesen oldotta meg az építést, ezért nagy hírnévre tettek szert. A szentélyt a város közelében, egy dombon építették fel, ami teljes egészében márványból készült. Szokatlanul sok, 127 oszlopot építettek be az épületbe, amelyből 36 oszlopot Kroiszosz király (Krőzus) adományozott az istennő iránti hódolata jeléül. Sajnos a templomot többször újjá kellett építeni. Az első építésekor 55 méter széles, és 115 méter hosszú volt, akkora, mint egy nagyobb futballpálya mérete, de később kibővítették.  I.e. 356-ban, a mítosz szerint Nagy Sándor születésének éjszakáján, egy őrült felgyújtotta az Artemisziont, mert a nevét be akarta írni a történelembe. A gyújtogatót Hérosztratosznak hívták, és ő maga is bent égett az épületben. I.e. IV. század elején újjáépítették, de utána egy földrengés, majd i.u. 262-ben a gótok támadása rombolta le. A kereszténység kialakulása után köveinek nagy részét Konstantinápolyba vitték,  és keresztény templomok építéséhez használták fel.

A templom az ókori világ hét csodája közé tartozik.

Az epheszoszi Artemisz templom romjai (forrás: flickr.com)

Az Artemiszion régészeti feltárása, és újjáépítése

1869-ben talált rá a templom romjaira John Turtle Wood professzor Törökországban, egy hat méter vastag sárréteg alatt. David Hogarth 1903-ban megtalálta a templom kincseit, arany-, ezüst- és elektronpénzeket, igazgyöngyöket, ékszereket talált, amit az istennőnek ajánlottak. A csodálatos Artemiszionból napjainkban már csak néhány kőtömböt és egy rekonstruált oszlopot láthatunk.

1965-től az osztrák régészeti intézet támogatásával modern tudományos módszerekkel végeztek régészeti feltárásokat, és már akkor elkezdtek gondolkodni az épület újjáépítésén. Az osztrák régészek és a svájci építészek elkészítették a rekonstrukciós terveket. Az új templom a régitől 1,5 km-re épül majd fel, és a méreteiben hasonlítani fog az eredetire. A régi templom köveinek egy részét, mintegy 25 köbméter márványt is felhasználják az építkezéshez. A szobrokat az ENSZ tagjai által válogatott szobrászok faragják ki. A tervezők szerint az épület nem csak az eredeti Artemisz templom imitálására fog szolgálni, hanem „Artemisz szellemével tölti majd meg a terültet”, valamint kulturális élményekre is lehetőséget ad.

Források:

Weboldalak:

Ha tetszik a cikk, akkor kérlek kattints a "Tetszik" gombra,
ha nagyon tetszik, akkor a "Szív" gombra.
Köszönöm!

Amennyiben tetszett a cikk, kérlek oszd meg:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter