LIDAR technológia – Újra kell írni a történelmet?

Ha tetszik a cikk, akkor kérlek kattints a "Tetszik" gombra,
ha nagyon tetszik, akkor a "Szív" gombra.
Köszönöm!

Amennyiben tetszett a cikk, kérlek oszd meg:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter

A LIDAR, ez az új technológia lenyűgöző adatokat tár fel a maja civilizációról. José Luis Chea Urruela kulturális és sportminiszter, a tulajdonos Jorge Mario Chajón, a maja kulturális és természeti örökség alapítvány (PACUNAM) és a National Geographic képviseletében képviselt Guatemalai Idegenforgalmi Intézet (INGUAT) bemutatta a régészeti leleteket a “LiDAR Pacunam” kezdeményezésnek köszönhetően. Ezeket a forradalmi felfedezéseket 2018. február 1-én jelentették be a Nemzeti Kulturális Palota Fogadóterében.

(forrás: flickr.com)

LIDAR technológia

A LIDAR egy lézerrel működő távérzékelési rendszer. A kibocsátó eszköz és a visszaverő felület távolságának meghatározására szolgál. Lézerszkennelésnek nevezzük, amennyiben nagy felületű tárgyaknál, pl. a földfelszín vizsgálatánál a kibocsátó eszköz nagyon gyorsan, és egymásután nagyon sok távolságmeghatározást hajt végre.
Térképezésnél a műszer speciálisan formált lézerimpulzusokat bocsát ki. A jel nem vonalszerűen, hanem kúpszögben terjed, ezért a felszínen egy kiterjedt foltot tapogat le, így nem egy célpont, ill. visszaverődés (echo), hanem több is keletkezik egy letapogatás alkalmával. Az első beérkező visszaverődés általában a növényzet, utolsó pedig a talaj. Manapság a multiecho módszert alkalmazzák, ahol pontosabbak mérési eredmények. Az őserdő alatti talajt, domborzatot, és az épületeket, repülőről indított lézersugarak visszaverődéseiből készített számítógépes modell alapján lehet megjeleníteni, a növényzetről visszaverődött jelek kiiktatásával. Így látni lehet azt a domborzatot, ami a fák lombjai alatt található. Ez a technológia forradalmasította a régészetet.

Rejtett városromok az őserdő mélyén

A sűrű dzsungel olyan titkokat rejt, amelyeket napjainkig csak veszélyes expedíciókkal tudtunk felderíteni. A nagy páratartalom, a forróság, a sűrű növényzet, és a veszélyes állatok megnehezítették, szinte lehetetlenné tették a régészek munkáját. Az erdő mélyén található romvárosokat csak csekély részben tudtuk eddig feltárni. A dzsungel nagy részén még senki sem járt, ezért az tele van megfejtendő titkokkal. A LIDAR technológia bevetése előtt teljesen másképp vélekedett a tudomány a maja civilizációról. Most már tudjuk, hogy olyan városokat is elrejtett az őserdő, amelyben 250.000-nél is több ember élt. Tikal városáról is azt hitték, hogy minden épületet felfedeztek már, de a repülőgépes feltérképezés után kiderült, hogy 3-szor, vagy talán 4-szer akkora, mint amekkorának gondolták. 60 ezrenél is több, eddig ismeretlen ember alkotta építményt találtak a guetamalai őserdőben. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az eredetileg gondolt 1-2 millió ember helyett nagyjából 20 millióan élhettek a maja birodalom alföldi területein. Az új technológia bebizonyította, hogy a maja birodalom nem jelentéktelen és elszigetelt volt, hanem a valaha élt, egyik legnagyobb ősi civilizáció. Ez a felfedezés a majákat a kínaiak és az egyiptomiak szintjére emelte.

Források:

Weboldalak:
  • ng.hu Újra kell írni a történelem majákról szóló fejezetét?
  Filmek:
  • youtu.be Elveszett maja városok nyomában
  • youtu.be A LIDAR több mint 60 000 olyan ősi maja építményt tárt fel

 
Ha tetszik a cikk, akkor kérlek kattints a "Tetszik" gombra,
ha nagyon tetszik, akkor a "Szív" gombra.
Köszönöm!

Amennyiben tetszett a cikk, kérlek oszd meg:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter

A csodaszép Plitvicei-tavak

Ha tetszik a cikk, akkor kérlek kattints a “Tetszik” gombra, ha nagyon tetszik, akkor a “Szív” gombra. Köszönöm! A Plitvicei-tavak Horvátország legnagyobb nemzeti parkja, területe

Tovább olvasom »