Az inkák mítoszai – Az inka özönvíz

Ha tetszik a cikk, akkor kérlek kattints a "Tetszik" gombra,
ha nagyon tetszik, akkor a "Szív" gombra.
Köszönöm!

Amennyiben tetszett a cikk, kérlek oszd meg:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter

Inka király (forrás: flickr.com)

Miről szólnak az inka mítoszok?

Az inkák mítoszait a spanyol származású, asztronómiával és történelemmel foglalkozó Pedro Sarmiento de Gamboa (1532-1592/96) kapitány is összegyűjtötte. 1572-ben készített írásából megismerhetjük az inkák történetét. A könyv bevezetésében ezt írja: „A történeteket Xauxa völgyében, Guamangában, de legfőképpen Cuzcóban, abban a városban gyűjtöttem össze, ahol az Inkák éltek, és ahol tetteik legtöbb bizonyítéka fellelhető, ahol mind a mai napig élnek olyan személyek, kiknek éppen a hajdanvolt királyokkal kapcsolatos legendák megőrzése a feladatuk.”

Sajnos a kép nem jelenik meg.

Pedro Sarmiento de Gamboa kapitány (forrás: en.wikipedia.org)

Az inkák és az Özönvíz

Az inkák története a teremtéssel kezdődik. Viracocha „Minden Dolgok Teremtője” létrehozta a világot. Az első rosszul sikerült próbálkozás után, amikor próbaképpen óriásokat alkotott, látta, hogy ez így nem lesz jó, kijavította a munkáját, és megteremtette az embereket. Az embereknek törvényeket alkotott, amelyeket ők nem szeghettek meg, de mivel gőgösek és irigyek lettek, mégis áthágták a szabályokat. Viracocha megátkozta őket, és bekövetkezett az Özönvíz. Néhány ember túlélte, de csak azért, hogy utódokat hagyjanak hátra, és létrehozzák a következő nemzedéket. Ezt olvasva az juthat eszünkbe, hogy ez a történet majdnem azonos a bibliai Noé történetével.

Egyre több bizonyíték szól amellett, hogy az Özönvíz valóban megtörtént. A Titanic felfedezője, Robert D. Ballard által vezetett kutatócsoport már húsz évvel ezelőtt bizonyítékot talált arra, hogy a legenda igaz lehetett.  A Fekete-tengerben 92 méteres mélységben egy négyszögletes épületet találtak, ami feltételezésük szerint egy csűr lehetett. Ezen kívül számos használati eszközt is feltártak, amiből azt a következtetést vonták le, hogy a terület az Özönvíz előtt lakott volt. A Pennsylvaniai Egyetem archeológusa, Fredrik Hiebert szerint ez olyan fontos felfedezés, hogy újra kell írnunk a történelemkönyveket. A nagy áradásnak a nyomát már több helyen is megtalálták. A legutolsó özönvizet körülbelül i.e. 7600-ra datálják a kutatók.

Újabb felfedezések szerint a tudósok először találtak arra bizonyítékot, hogy a földköpeny alatt körülbelül 500 km-es mélységben, hatalmas kiterjedésű vízréteg van, amely akár nagyobb mennyiségű is lehet, mint az óceán. Talán ezek a földalatti vizek és a földfelszín feletti esőzések okozhatták az özönvizet.

Az Özönvíz története majdnem minden nép emlékezetében, írott és elbeszélt mítoszaikban megtalálhatók, ezért az eléggé valószínűtlen, hogy az egymástól függetlenül, egymással nem érintkező, más területeken élő népek ugyanazt a mesét találják ki. Egyre több kutató, közöttük tudósok is, foglalkozni kezdtek a mítoszokkal, mint lehetséges valós eseményeken alapuló történetekkel – kezdve Schliemann-nal, aki egy ókori görög történet alapján megtalálta Tróját -, és így egyre több legendáról bizonyosodhat be, hogy valóságos tényeken alapul.

Források:

Könyv:

Sarmiento de Gamboa, P. (1572). Inkák (2007. kiad.). (Z. Szántai, Ford.) Magyarország: TRAJAN könyvesműhely

Weboldalak:

Megtalálták az özönvíz nyomait http://www.hetek.hu/kulfold/200009/megtalaltak_az_ozonviz_nyomait

Mineral hints at bright blue rocks deep in the Earth

https://www.bbc.com/news/science-environment-26553115

Ha tetszik a cikk, akkor kérlek kattints a "Tetszik" gombra,
ha nagyon tetszik, akkor a "Szív" gombra.
Köszönöm!

Amennyiben tetszett a cikk, kérlek oszd meg:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter