Maják – Véres emberáldozatok és öncsonkítás

21
Ha tetszik a cikk, akkor kérlek kattints a "Tetszik" gombra,
ha nagyon tetszik, akkor a "Szív" gombra.
Köszönöm!

Amennyiben tetszett a cikk, kérlek oszd meg:

Facebook
Twitter

A domborművön látható jelenet egy vérfakasztó rituálé, melyet Yaxchilan királya, Jaguar Pajzs II uralkodó és felesége, K’ab’al Xook királyné végez. A király lángoló fáklyát tart a felesége fölött, aki szúrós kötelet húz át a nyelvén. (forrás: flickr.com)

Öncsonkítással áldoztak a maják az isteneknek

A maják hite szerint az isteneiknek a legkedvesebb ajándék az öncsonkítás volt. Az erre vállalkozó személy a testén bőséges vérzést okozó szertartást végzett. A vérzést csontszilánkokkal, agavé tüskékkel idézték elő, vágást ejtettek a nemi szerveken, ajkakon vagy a fülcimpákon. A felfogott vért levelekkel együtt elhamvasztották.

Az isteneknek feláldozott emberek

A kerámiákon és a sztéléken a maják előszeretettel jelenítették meg az istenek kiengesztelésére bemutatott emberáldozatokat. Amennyiben a kiengesztelésre nagyobb áldozatra volt szükség, akkor a számukra legértékesebbet áldozták fel, kisgyermekeket, fiatal fiúkat és szűzlányokat. Úgy gondolták, hogy így biztosabban részesülhetnek az égi kegyelemben. Nagy megbecsülést kaptak azok, akik a vallási szertartások emberáldozatai voltak. Hétköznapibb áldozatok a bűnözők és a hadifoglyok voltak.

A maják az emberáldozatokkal megtartott rituálékat tartották a legtöbbre. Ennek eredetét és mikéntjét a szent könyvükben, a Popol Vuh-ban írták le. Úgy vélték, hogy vérük, és szívük azért van, hogy az isteneik étvágyát csillapítsák. Ennek az elgondolásnak alapján az emberáldozatokkal a fennmaradást és az újjászületést szerették volna biztosítani. Azt gondolták, ha valamely oknál fogva elmaradnának a szertartások, az istenek haragja elpusztítja az általuk teremtett világot. A maják ezért folyamatosan végezték a rettenetes szertartásaikat, félve a megsemmisüléstől. A rituálé legismertebb módja a szív kivágása volt a mellkasból, de a maja kódex szerint a keresztüldöfést, lefejezést, vagy a piramistemplom lépcsőjéről való lehajítást is előszeretettel alkalmazták. A hadifoglyoknak elevenen tépték ki a belső szerveit, végtagjaikat pedig keresztülszúrták.

Mexikói ásatáson, Uxulban lefejezett, és megcsonkított holttestekre bukkantak a régészek. 24 ember maradványait találták meg az 1400 éves sírban. A koponyákat szétszórva találták meg, a testen kívül, és szekercenyomokat is felfedeztek a nyakcsigolyáknál. Levágott lábakat, karokat, kezeket, és állkapcsokat is találtak.

Guatemalában található ősi maja városban gyermekáldozatokat találtak néhány sírban. A 2-4 éves gyermekek maradványai mellett obszidiántőrt találtak. Egy másik sírban, ahol öt gyermek feküdt, a testüket úgy tették a sírba, hogy kereszt alakot formázzanak, és az égtájaknak megfelelően helyezték el az áldozatokat.

A szertartásoknak voltak szelídebb módjai is, rituális táncokat, énekeket, színpadi előadásokat adtak elő, böjtöltek és csendesen imádkoztak. Hallucinogén gombákat és erjesztett italokat is fogyasztottak annak érdekében, hogy az istenekkel könnyebben felvehessék a kapcsolatot.

Források:

Weboldalak:

  • index.hu Megcsonkított holttestek a maja sírokban
  • mult-kor.hu Isteni eredetűnek vélt anyagból készült tárgyakkal temették el a maja gyermekáldozatokat

Könyv:

  • Nagy civilizációk – Maják, Kossuth Kiadó, 2014
Ha tetszik a cikk, akkor kérlek kattints a "Tetszik" gombra,
ha nagyon tetszik, akkor a "Szív" gombra.
Köszönöm!

Amennyiben tetszett a cikk, kérlek oszd meg:

Facebook
Twitter

Csodák Világa – A két csodálatos lény, az unikornis és a pegazus

Az unikornist és a pegazust gyakran összekeverik, vagy egy lényként tekintenek rá, pedig két különböző teremtményről van szó. A pegazus szárnyakkal rendelkező paripa, az unikornis pedig egy egyszarvú ló.
A pegazus, a szárnyakkal rendelkező csodás ló több nép mitológiájában is megtalálható. Legismertebb a görög mitológiában szereplő Pégaszosz, de megtalálhatjuk alakját a szkíta és a magyar legendákban is.

Tovább olvasom »

Tutanhamon, a gyermekkirály titkai – A sír feltárása

Az egyiptológia megalapítása J. F. Champollion (1790-1832) francia egyiptológus felfedezéseivel kezdődött. Megfejtette a hieroglifákat, és 1831-ben Franciaországban megalapította az egyiptológiai tanszéket. Az egyiptológia kezdete, és Tutanhamon sírjának megtalálása között szinte pontosan egy évszázad telt el. Champollion 1822. szeptember 22-én írta meg híres levelét a fonetikus hieroglifák ábécéjének tárgyában, majd Howard Carter és Lord Carnarvon megtalálta az egyiptológia legnagyobb horderejű leletét, Tutanhamon fáraó sírját, amit 1922. november 29-én nyitottak fel.

Tovább olvasom »

A magyarok eredettörténete – A Csodaszarvas-monda

A csodaszarvas ábrázolások a magyar művészetben sok helyen megtalálhatók, a népművészeti alkotásokon, szakrális és szellemi emlékekben. Eredetlegendánk, a Csodaszarvas-monda népünk emlékezetén keresztül az évezredek során szájról szájra öröklődött, írásos emlékét magyarul egy XIII. századi krónikában olvashattunk először. A teremtéslegendánkat az elődök tisztelete, és az őskultusz átörökítésének fontossága hozta létre. Népünk hagyományában kiemelt szerepet játszik, összetartó és magyarságtudatot erősítő ereje van.

Tovább olvasom »

Raja Ampat – Egy káprázatos szigetvilág

Ez a csodás szigetcsoport Nyugat-Pápua térségében található az egyenlítőtől nem messze. Raja Ampat, vagyis “Négy Király” a nevét a négy fő szigetéről kapta. Egy igazi földi paradicsom, amely közel 1600 kisebb és nagyobb szigetből áll, ezek közül sok lakatlan és trópusi őserdők borítják. Sokszínű állatvilággal rendelkezik, a világ 5 legszebb helye között említik a búvárok. A környező vizekben csaknem 1500 fajta szebbnél szebb színes hal, teknős, tüskés rája, barrakuda és még számtalan állat úszkál a gyönyörű korallzátonyok között. Raja Ampat, ez a sokszínű és különleges szigetvilág Indonézia és a Föld egyik legszebb helye.

Tovább olvasom »

Zeusz házasságtörései – 2. rész

Zeusz a főisten, Hérát a feleségét sok istennővel és halandó nővel csalta meg, akiktől számos gyermeke született. Az előző részben a szépséges Létó, most pedig a csodaszép Európé, a főníciai hercegnő, és Alkméné, Héraklész anyjának történetét ismerhetjük meg.

Tovább olvasom »

A szirtlakó anasazik hazája – Mesa Verde

Mesa Verde, azaz spanyolul “Zöld Tábla” ősi településről kapta a nevét az az 1906-ban Roosevelt elnök által nemzeti parkká nyilvánított terület, amely Colorado államban található, Arizona és Új-Mexico államok határánál, és mintegy 211 négyzetkilométernyi területet ölel fel. Itt éltek 700 évvel ezelőtt az anasazik, az “ősök”, akik a mai napig ismeretlen okból elhagyták termékenyebb hazájukat, hogy rosszabb körülmények közé, sziklás és kopár területen telepedjenek le. A tudósok a mai napig vizsgálják az okot, hogy a 13. század vége felé Mesa Verde miért néptelenedett el. A hirtelen elvándorlásukra jelenleg is keresik a megfelelő magyarázatot.

Tovább olvasom »