Maják – Véres emberáldozatok és öncsonkítás

Ha tetszik a cikk, akkor kérlek kattints a "Tetszik" gombra,
ha nagyon tetszik, akkor a "Szív" gombra.
Köszönöm!

Amennyiben tetszett a cikk, kérlek oszd meg:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter

A domborművön látható jelenet egy vérfakasztó rituálé, melyet Yaxchilan királya, Jaguar Pajzs II uralkodó és felesége, K’ab’al Xook királyné végez. A király lángoló fáklyát tart a felesége fölött, aki szúrós kötelet húz át a nyelvén. (forrás: flickr.com)

Öncsonkítással áldoztak a maják az isteneknek

A maják hite szerint az isteneiknek a legkedvesebb ajándék az öncsonkítás volt. Az erre vállalkozó személy a testén bőséges vérzést okozó szertartást végzett. A vérzést csontszilánkokkal, agavé tüskékkel idézték elő, vágást ejtettek a nemi szerveken, ajkakon vagy a fülcimpákon. A felfogott vért levelekkel együtt elhamvasztották.

Az isteneknek feláldozott emberek

A kerámiákon és a sztéléken a maják előszeretettel jelenítették meg az istenek kiengesztelésére bemutatott emberáldozatokat. Amennyiben a kiengesztelésre nagyobb áldozatra volt szükség, akkor a számukra legértékesebbet áldozták fel, kisgyermekeket, fiatal fiúkat és szűzlányokat. Úgy gondolták, hogy így biztosabban részesülhetnek az égi kegyelemben. Nagy megbecsülést kaptak azok, akik a vallási szertartások emberáldozatai voltak. Hétköznapibb áldozatok a bűnözők és a hadifoglyok voltak.

A maják az emberáldozatokkal megtartott rituálékat tartották a legtöbbre. Ennek eredetét és mikéntjét a szent könyvükben, a Popol Vuh-ban írták le. Úgy vélték, hogy vérük, és szívük azért van, hogy az isteneik étvágyát csillapítsák. Ennek az elgondolásnak alapján az emberáldozatokkal a fennmaradást és az újjászületést szerették volna biztosítani. Azt gondolták, ha valamely oknál fogva elmaradnának a szertartások, az istenek haragja elpusztítja az általuk teremtett világot. A maják ezért folyamatosan végezték a rettenetes szertartásaikat, félve a megsemmisüléstől. A rituálé legismertebb módja a szív kivágása volt a mellkasból, de a maja kódex szerint a keresztüldöfést, lefejezést, vagy a piramistemplom lépcsőjéről való lehajítást is előszeretettel alkalmazták. A hadifoglyoknak elevenen tépték ki a belső szerveit, végtagjaikat pedig keresztülszúrták.

Mexikói ásatáson, Uxulban lefejezett, és megcsonkított holttestekre bukkantak a régészek. 24 ember maradványait találták meg az 1400 éves sírban. A koponyákat szétszórva találták meg, a testen kívül, és szekercenyomokat is felfedeztek a nyakcsigolyáknál. Levágott lábakat, karokat, kezeket, és állkapcsokat is találtak.

Guatemalában található ősi maja városban gyermekáldozatokat találtak néhány sírban. A 2-4 éves gyermekek maradványai mellett obszidiántőrt találtak. Egy másik sírban, ahol öt gyermek feküdt, a testüket úgy tették a sírba, hogy kereszt alakot formázzanak, és az égtájaknak megfelelően helyezték el az áldozatokat.

A szertartásoknak voltak szelídebb módjai is, rituális táncokat, énekeket, színpadi előadásokat adtak elő, böjtöltek és csendesen imádkoztak. Hallucinogén gombákat és erjesztett italokat is fogyasztottak annak érdekében, hogy az istenekkel könnyebben felvehessék a kapcsolatot.

Források:

Weboldalak:

  • index.hu Megcsonkított holttestek a maja sírokban
  • mult-kor.hu Isteni eredetűnek vélt anyagból készült tárgyakkal temették el a maja gyermekáldozatokat

Könyv:

  • Nagy civilizációk – Maják, Kossuth Kiadó, 2014
Ha tetszik a cikk, akkor kérlek kattints a "Tetszik" gombra,
ha nagyon tetszik, akkor a "Szív" gombra.
Köszönöm!

Amennyiben tetszett a cikk, kérlek oszd meg:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter