Herculaneum, város a Vezúv lávája alatt

Ha tetszik a cikk, akkor kérlek kattints a "Tetszik" gombra,
ha nagyon tetszik, akkor a "Szív" gombra.
Köszönöm!

Amennyiben tetszett a cikk, kérlek oszd meg:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter

Herculaneum látképe a mai Ercolanoban

forrás: pixabay.com

Herculaneum története

Egy legenda szerint, miután Hercules az egyik feladatát elvégezve az Ibériai-félszigetről visszatért, megalapította Herculaneumot. A várost először i.e. 314-ben említi Theophrasztosz, a görög filozófus-természettudós Herakleion néven. A mítoszokon kívül Sztrabóntól tudjuk azt, hogy az oszkok alapították, majd az etruszkok és a szamniszok lakták. A görög leletek tanúsága szerint görög kézen is volt, de végül a település a Rómaiak fennhatósága alá került. A vulkánkitörés idejében úgy 4000 ember élt itt. Herculaneum kikötőváros volt, és a gazdag rómaiak gyönyörű villákat építették fel a területén.  I.sz. 79-ben a Vezúv kitörése a várost elpusztította, és több méter magas lávával temette be.

Jelen korunknak hatalmas szerencsét jelentett a betemetett település megtalálása, mivel a láva megőrizte a csaknem 2000 éves kincseket, épületeket, szobrokat, és használati tárgyakat. A viszonylagosan épségben megmaradt leletek segítségével rekonstruálni lehet az akkor élt emberek életét.

Ásatások Herculaneumban

1710-ben kútásás közben találta meg egy földműves a herculaneumi színházat. 1738-ban Bourbon III. Károly uralkodásakor kezdődtek meg a módszeres ásatások. 1750-től több mint tíz éven át Karl Weber svájci mérnök vezette a feltárást, aki pontos leírást készített a feltárásról, és még a mai napig is felhasználják az általa készített jegyzeteket, így pontosan beazonosíthatóak az ekkor talált tárgyak lelőhelyei. A munkálatokat 1765-ben egy gázkitörés miatt le kellett állítani. A feltárások 1828-ban folytatódtak, de a magas költségek miatt, mivel a város 25 méter magas kemény láva alatt feküdt, az ásást többször is meg kellett szakítani.

Jelenleg a fejlettebb módszerekkel folytatott ásatás sokkal ígéretesebb eredményeket hozott. A régészek sok épületet és műkincset tudtak feltárni a megszilárdult láva alól. Többek között emeletes villákat, gyönyörű freskókkal díszített szobákat, oszlopos kerteket, papirusz tekercsekből álló könyvtárat, fából készült bútordarabok és háztartási eszközök lenyomatát, textilmaradványokat, bronz- és márvány szobrokat találtak a modern technikával dolgozó tudósok.

Neptunust és Amphitritét ábrázoló mozaik egy herculaneumi ház falán

forrás: pixabay.com

Az emberi maradványokat sokáig nem találták meg, ezért úgy gondolták, hogy mindenki kimenekült a városból, de sajnos a tengerparti terület feltárása után a halottak is a felszínre kerültek a csónakok tárolására szolgáló épületekben. A vulkánkitöréstől megrémült városlakók a tengerparton kerestek menedéket, valószínűleg a segítségükre siető hajókat várhatták. A vizsgálat után kiderült, hogy a mérges gázok, és a lávaömlés miatt hirtelen keletkezett rendkívül magas hőhatás azonnal megölt mindenkit, és valószínűleg álmukban, észrevétlenül érte őket a halál.

Források:

Weboldalak:

hu.wikipedia.org Herculaneum

www.romaikor.hu Ásatások Herculaneumban

hvg.hu Sosem látott kincseket találtak Herculaneumban

mult-kor.hu Újra fénykorát éli Herculaneum

mult-kor.hu Herculaneum, a láva fogságába zárt város

Videók:

Ha tetszik a cikk, akkor kérlek kattints a "Tetszik" gombra,
ha nagyon tetszik, akkor a "Szív" gombra.
Köszönöm!

Amennyiben tetszett a cikk, kérlek oszd meg:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter