Tutanhamon, a gyermekkirály titkai – A sír feltárása

72
Ha tetszik a cikk, akkor kérlek kattints a "Tetszik" gombra,
ha nagyon tetszik, akkor a "Szív" gombra.
Köszönöm!

Amennyiben tetszett a cikk, kérlek oszd meg:

Facebook
Twitter

Tutanhamon halotti maszkja (forrás: flickr.com)

A sír megtalálásának előzményei

Az egyiptológia megalapítása J. F. Champollion (1790-1832) francia egyiptológus felfedezéseivel kezdődött. Megfejtette a hieroglifákat, és 1831-ben Franciaországban megalapította az egyiptológiai tanszéket. Az egyiptológia kezdete, és Tutanhamon sírjának megtalálása között szinte pontosan egy évszázad telt el. Champollion 1822. szeptember 22-én írta meg híres levelét a fonetikus hieroglifák ábécéjének tárgyában, majd  Howard Carter és Lord Carnarvon megtalálta az egyiptológia legnagyobb horderejű leletét, Tutanhamon fáraó sírját, amit 1922. november 29-én nyitottak fel.

Howard Carter
Carter 1891-től rajzolóként dolgozott Egyiptomban a British múzeum egyiptológusa, és Sir Flinders Petrie szolgálatában, majd 1906-ban az amerikai Theodore Davisszel végeztek ásatást a Királyok Völgyében. Tutanhamon sírjától nem messze egy kék mázzal bevont kancsót találtak a fáraó nevével, majd a következő évben egy föld alatti helyiségben, ami sárral volt kitöltve, egy törött, aranylemezekkel teli ládikát találtak. A lemezek domborműveinek alakzatain Tutanhamon és felesége, Anheszenamon volt felismerhető. Ezután is találtak a fáraó nevével ellátott leleteket a környéken, többek között pólyadarabokat, amit a mumifikáláshoz használtak, és edényeket. Davis és munkatársai biztosra vették, hogy Tutanhamon sírját is kifosztották, és ez minden, ami a sírból megmaradt. Davis 1914-ben távozik a környékről, mivel csak kifosztott sírok maradványait találta meg. Kijelentette, hogy a Királyok Völgyében nincs több titok, minden érdekeset feltártak már. Carter ezután folytatta a munkát, mert be akarta bizonyítani, hogy Davisnek nincs igaza. 1903-ban Alsó- és Közép-Egyiptom régészeti felügyelője lett, de 1905-ben elbocsájtják egy incidens miatt. Festőként és régiségkereskedőként dolgozik, majd Sir Gaston Maspero segítségével 1907-ben megismerkedik Lord Carnarvonnal.
George Herbert de Carnarvon
Carnarvon grófja  nem volt egyiptológus. Gazdag arisztokrataként élt, szeretett sportolni, de egy komoly motorbaleset érte. Az ásatások finanszírozását akkor kezdte el, amikor orvosi tanácsra Egyiptomba utazott, az ottani klímát kedvezőnek találták a gyenge szervezetűek számára.  Sikerült ásatási engedélyt kapnia, de a vállalkozás tudományos vezetésével egy szakembert kellett megbízni, ezért felvette az állásra H. Cartert, a régészt. Cartert a Királyok Völgyében tett felfedezései arra sarkallták, hogy tovább kutasson egy sír után, ami ez idáig rejtve maradt a kíváncsi szemek elől. Még szinte semmit sem tudtak a ifjú királyról, majdnem teljesen ismeretlen volt. Csak kevés tárgyat találtak, ami a nevét megőrizte. Carternek mecénásra volt szüksége, hogy a terveit megvalósíthassa, ezért meggyőzte Lord Carnarvont, hogy az ásatásait finanszírozza. A gróf lánya Lady Evelyn Herbert gyakran elkísérte az egyiptomi ásatásokra az apját. Évekig tartó hiába való keresés után, a kitartásuk jutalmául elsőként ők hárman láthatták meg az ifjú fáraó kincseit. Sajnos a kép nem jelenik meg

(balról) Lord Carnarvon, Lady Evelyn, Howard Carter (1922)

forrás: en.wikipedia.org

A sír megtalálása

Carter és Lord Carnarvon 1908-tól 1912-ig a Nílus bal partján végeztek ásatásokat, ahol sikeres felfedéseket tettek. Ezután elhatározták, hogy a Nílus torkolatánál fognak kutatni, de a Nílus áradása és egy kobrainvázió miatt nem lehetett a kutatást elkezdeni, ezért Théba közelében kezdtek hozzá az ásatásoknak. A háború miatt a munka lelassult. Lord Carnarvon nem léphetett be Egyiptomba, Cartert pedig besorozták. Visszatérve Egyiptomba Carter 1919-től 3 éven át módszeresen átkutatta a Királyok Völgyében azt a területet, ahol a sírt sejtette. Mikor az ásatási engedély lejáratáig már csak néhány hét maradt, 1922. november 4. reggelén végre találtak valamit. Amikor VI. Ramszesz sírja alatt a törmeléket elhordták a szikláig, és a XX. dinasztia munkáslakásainak romjaitól is megtisztították a területet, Carter egy sziklába vájt lépcsőfok kezdetét vélte látni. A lépcsőt megtisztították, és egy lepecsételt, bevakolt kőfalat találtak. A felnyitás után újabb királyi pecséttel lepecsételt kőtömbökből álló vakolt falhoz értek, amit egy újabb követett, az utolsó válaszfalon megtalálták Tutanhamon nevét. Sajnos a kép nem jelenik meg

A Királyok Völgye (forrás: stuffaboutthingspodcast.wordpress.com)

A sír felnyitása

Carter és kísérői elérték a fáraó sírkamrájába vezető folyosón a Tutanhamon nevével ellátott lepecsételt ajtót. A régész reszkető kézzel nyílást vésett a fal bal felső sarkába, majd izgatottan benézett a lyukon. Először nem látott semmit a meleg légáramlat miatt, aztán a szoba részletei lassan kibontakoztak a félhomályból. Az ámulattól döbbenten állt meg. Lord Carnarvon kérdésére, hogy lát-e valamit, csak néhány szót tudott kipréselni a száján, azt mondta: “Igen, csodálatos dolgokat.” A bejárat felnyitása után beléptek a kamrába, ahol soha nem látott pompa fogadta őket, zsúfolásig tele volt kincsekkel. De valami nem volt rendjén, mert teljes összevisszaságban hevertek egymás mellett a tárgyak. Láthatólag a sírt kétszer is feltörték, de a kincsek nagy része megmaradt.

Tutanhamon sírja a felfedezésekor (forrás: commons.wikimedia.org)

A felfedezésből világraszóló szenzáció lett. Özönlöttek az újságírók, és a világ minden tájáról a látogatók. Nem kis problémát okozott az embertömegtől biztonságosan megóvni a leleteket, át kellett szervezni az ásatásokat, és megbízható őrséget kellett felállítani a kincsek védelmére. Ezen kívül még sok mindennapi teendő lassította a feltárást, amelyeket nem lehetett elhanyagolni. Az ásatás 1928-ig tartott, hat évet vett igénybe a több ezer sírlelet helyszínen való restaurálása, majd az elszállításuk. Ugyanekkor rendezték meg a kincs állandó kiállítását a Kariói Múzeumban. Egy ilyen egyedülálló gyűjteményt nem lett volna helyénvaló felosztani, ezért a Régészeti Felügyelőség igazgatója nagyon helyesen úgy döntött, hogy minden leletnek egy helyen kell maradni, Egyiptomban.

Tutanhamon sírjában talált kincsek (forrás: pixabay.com)

Sajnos a kép nem jelenik meg

A múmia formájú szarkofág, és a halotti maszk részlete (forrás: www.flickr.com)

Források:

Könyvek:
  • Christiane Desroches-Noblecourt: Tutanhamon – Egy fáraó élete és halála, Corvina Kiadó, 1963
  • Reader’s Digest válogatás: Misztikus történetek gyűjteménye, Omigráf Kft., 1995
  Filmek:  
Ha tetszik a cikk, akkor kérlek kattints a "Tetszik" gombra,
ha nagyon tetszik, akkor a "Szív" gombra.
Köszönöm!

Amennyiben tetszett a cikk, kérlek oszd meg:

Facebook
Twitter

Göbekli Tepe – A világ legrégebbiként ismert épülete

Göbekli Tepe, azaz törökül Pocakos hegy, Törökország délkeleti részén található, ez az egyik általunk ismert legrégebbi kőépítmény. A szénizotópos vizsgálatok szerint úgy 12 ezer éves, a Stonehenge-nél kb. 7 ezer évvel régebben épült. Ennél régebbi épületet eddig még nem tártak fel a régészek. A köveket főként állatfigurák domborműveivel díszítették az építők, sokkal kifinomultabb építészeti stílusban készült, mint a Stonehenge. Hogyan lehetséges az, hogy az építészet több ezer év elteltével nem előre, hanem visszafelé fejlődött? Elképzelhető, hogy Göbekli Tepét az i.e. 10 900 körül történt katasztrófa, vagyis egy üstökös becsapódásának túlélői építették?

Tovább olvasom »

A Naprendszer kialakulása

Már őseinket is lenyűgözte és kíváncsivá tette a csillagos ég látványa. Megpróbálták kitalálni, hogy mi az összefüggés az emberek és az égen látott fények között. A tudomány fejlődött, és az ősi népek némelyike már több mint 6000 évvel ezelőtt sokat tudott a csillagászatról. Az épületeiket nagy pontossággal tájolták be az asztronómiának megfelelően, mint például a Newgrange-t, a Stonehenge-t, és a maja piramisokat, amelyek a rejtélyes funkciójuk mellett a kozmikus események előrejelzését is szolgálták.

Tovább olvasom »

A szirtlakó anasazik hazája – Mesa Verde

Mesa Verde, azaz spanyolul “Zöld Tábla” ősi településről kapta a nevét az az 1906-ban Roosevelt elnök által nemzeti parkká nyilvánított terület, amely Colorado államban található, Arizona és Új-Mexico államok határánál, és mintegy 211 négyzetkilométernyi területet ölel fel. Itt éltek 700 évvel ezelőtt az anasazik, az “ősök”, akik a mai napig ismeretlen okból elhagyták termékenyebb hazájukat, hogy rosszabb körülmények közé, sziklás és kopár területen telepedjenek le. A tudósok a mai napig vizsgálják az okot, hogy a 13. század vége felé Mesa Verde miért néptelenedett el. A hirtelen elvándorlásukra jelenleg is keresik a megfelelő magyarázatot.

Tovább olvasom »

A Nemrut-hegy rejtélye

Lenyűgöző emlékmű a Nemrut-hegyen
Törökország távoli, kevésbé látogatottabb tájai közé tartozik a Nemrut-hegy. Malatya városától néhány órára található, a hegyre felérve nehéz terepen, hajtűkanyarokkal tűzdelve visz az út a több mint 2000 méter magas hegytetőre. Télen megközelíthetetlen a magas hó miatt, ezért április után célszerű ide utazni. Talán a megközelítésének nehézségei miatt veszett a feledés homályába oly hosszú időn át ez a lélegzetelállító hely.

Tovább olvasom »

Csodák világa – A tündérek nyomában

A tündérek egy embertől különálló világban, talán egy másik dimenzióban létező, jó vagy rossz szándékú lények, akik nálunk magasabb fokon állnak, emellett varázserővel is rendelkeznek. Számos nép mitológiájában és meséiben megtalálhatók valamilyen formában. Az emberek és a tündérek gyakran keveredtek egymással szerelmi viszonyba, a tündérlányok számos esetben mentek feleségül emberhez. A középkorban több nemesi család tündérősanyától eredeztette a családfáját. Szép Melusine Poitou grófjai, a luxemburgi királyi ház, valamint II. Henrik angol király ősanyja volt.

Tovább olvasom »

LIDAR technológia – Újra kell írni a történelmet?

A sűrű dzsungel olyan titkokat rejt, amelyeket napjainkig csak veszélyes expedíciókkal tudtunk felderíteni. A nagy páratartalom, a forróság, a sűrű növényzet, és a veszélyes állatok megnehezítették, szinte lehetetlenné tették a régészek munkáját. Az erdő mélyén található romvárosokat csak csekély részben tudtuk eddig feltárni. A dzsungel nagy részén még senki sem járt, ezért az tele van megfejtendő titkokkal. A LIDAR technológia bevetése előtt teljesen másképp vélekedett a tudomány a maja civilizációról.

Tovább olvasom »