Petra, a rózsaszín város rejtélye

106
Ha tetszik a cikk, akkor kérlek kattints a "Tetszik" gombra,
ha nagyon tetszik, akkor a "Szív" gombra.
Köszönöm!

Amennyiben tetszett a cikk, kérlek oszd meg:

Facebook
Twitter

Petra – A Kincsesház (El Khasné), templom-mauzóleum,  (forrás: flickr.com)

Rózsaszín város a sziklahasadékok között

Petra, a csodálatos rózsaszín romváros a mai Jordánia területén található. A várost szűk, kanyargós sziklahasadékok között építették. A sziklák rózsaszínű árnyalata, és az épületek egyedi arculata, az elkészítésük magas színvonala, és páratlan szépsége emeli a várost az egyik legszebb régészeti helyszínné.

Petrát a Bibliában héber nyelven Szela néven említették, amely sziklát jelent, az arab neve pedig Vádi-Músza, ami Mózes völgyét jelenti. Petra görög elnevezés, és szintén sziklát jelent, de az eredeti nevét nem ismerjük. Már a vaskorban is lakott volt. A város jelentősége megnőtt a nabateusok korában, akik az i.e. IV. században elfoglalták a területet.

A nabateusok az Arab-félszigetről származtak, ez a nomád népcsoport letelepedett, majd egy jól működő civilizációt hozott létre, amelynek alapját a kereskedelem képezte. A város jól védhető volt a földrajzi elhelyezkedése miatt, így eleinte képesek voltak ellenállni a hódításoknak. Mivel független maradhatott, Petra fejlődésnek indult, a környékbeli törzsek gyülekezőhelyévé és védelmi központjává vált. A birodalom fővárosaként védelmi szerepe volt, a néhol 300 méter magas sziklákról jól beláthatták a környéket, és a sziklaszurdokok búvóhelynek is kiválóan megfeleltek. Arábiával és Mezopotámiával való kapcsolata miatt fontos kereskedelmi központtá nőtte ki magát. Mivel a legjelentősebb karavánútvonalak a városon keresztül vezettek, ezért Petra gazdasági ereje folyamatosan növekedett. A görög kultúra hatása a sziklákból kifaragott épületeken megfigyelhető. A város a virágzásakor 30-40 ezer lakossal büszkélkedhetett. A fejlődés némiképp lelassult, amikor i.sz. 106-ban Traianus római császár elfoglalta a települést. Később az arabok uralma alá került, ezután Petra hanyatlásnak indult, a XIII. század után elnéptelenedett, a nyugatiak egy időre teljesen el is feledkeztek erről a gyönyörű helyről.

El-Deir „kolostor” (forrás: flickr.com)

Hogyan tudtak a nabateusok ezen a kietlen helyen ilyen jól működő civilizációt létrehozni?

Közel 40 ezren éltek Petrában a város fejlődésének csúcsán. Hogyan tudott ennyi ember ebben a száraz, sivatagi környezetben életben maradni?

A szűk sziklakanyonok között épített város tervezői leleményesen oldották meg a lakosság vízellátását és az élelmezését. Egy közeli forrásból fakadó patak vize biztosította a vízellátást. Gátakat, és víztározó ciszternákat hoztak létre. Teraszokat alakítottak ki a növénytermesztés részére, gabonát, szőlőt és olajfát is termesztettek. A mezőgazdaság és a lakosság részére összegyűjtött vizet elkülönítették, így nem veszélyeztette egyik a másikat. A lakossághoz csővezetékekben és homokkőből kivájt medrekben juttatták el, a mezőgazdasághoz pedig a városon kívül összegyűjtött vizeket használták. Október és március között előforduló nagy mennyiségű eső vízét a gátak segítségével a teraszok felé irányították. Manapság már szinte elképzelhetetlen, de ezt a zord, sivatagos és sziklás tájat 2000 évvel ezelőtt dúsan zöldellő teraszok tarkították.

Petra – A Kincsesház (El Khasné), templom-mauzóleum,  (forrás: flickr.com)

Petra (forrás: flickr.com)

Források:

Weboldal:

Könyv:

Letűnt civilizációk nyomában, Alexandra 2007

Ha tetszik a cikk, akkor kérlek kattints a "Tetszik" gombra,
ha nagyon tetszik, akkor a "Szív" gombra.
Köszönöm!

Amennyiben tetszett a cikk, kérlek oszd meg:

Facebook
Twitter

Machu Picchu – Város a fellegek között

Lenyűgöző természeti környezetben, 2450 m tengerszint feletti magasságban található Machu Picchu, melynek romjai az Andok keleti lejtőin, gazdag trópusi növény- és állatvilággal körülvéve, Cuzcotól 110 km-re, egy meredek hegygerincen magasodik a felhők közé. Sokkal több, mint egy építészeti csoda, mert a romoknak és a környező vidéknek, a cukorsüveg hegyeknek, amelyek körülölelik az ősi várost, különleges varázsa van. Megérint, elvarázsol, és kíváncsivá tesz.

Tovább olvasom »

Naica – A csodás kristálybarlang titka

A Kristálybarlangot a mexikói Naica városka ólombányájában, véletlenül fedezték fel a bányászok. Ez egy természetes üreg, amely tele van 8-10 méter hosszú gipszkristályokkal. Futballpályányi területen, két emelet magasságban, egymás hegyén-hátán, szétszórtan, tüskeszerűen helyezkednek el az üregben a kristályok. Itt található a világ legnagyobb ismert kristálya, amely 11 méter hosszú, és 55 tonnát nyom. A barlangban tartózkodás nagyon veszélyes, mert szélsőséges a környezet, meleg víz tör fel a mélyből, ezért 45 Celsius fokos forróság és 90 százalékos páratartalom van odabent, amely akár néhány perc alatt is halálos lehet a kutatók számára, akik meg szeretnék fejteni a kristályok keletkezésének titkát.

Tovább olvasom »

Zeusz házasságtörései – 1. rész

Zeusz, aki a görög mitológiában az ég és föld ura, az istenek királya volt, hatalmát azzal erősítette meg, hogy égi lényekkel, halandó nőkkel számtalan gyermeket nemzett, az istenek és halhatatlanok jelentős részének ő volt az apja. Az erotika iránti telhetetlen vágyát Héra, a felesége, nem nézte jó szemmel, ezért hogy céljait elérje, gyakran cselhez folyamodott, a földi nőket álcázva, pl. bika, vagy hattyú képében ejtette teherbe. Kiváló gyermekei születtek, akik neves dinasztiák ősei lettek, mítoszok, legendák szólnak hőstetteikről.

Tovább olvasom »

Angkor – Rejtély a dzsungel mélyén

A modern tudomány segítségével, légi feltérképezéssel vizsgálták a tudósok Angkor városát. A felvételek alapján kiderült, hogy sokkal nagyobb területet ölelt fel a város, mint amiről eddig tudomásunk volt, több mint 1000 négyzetkilométert. Angkor hatalmasabb metropolisz volt, mint a jelenlegi nagyvárosaink, még a 780 négyzetkilométer területű New Yorknál is nagyobb.
A khmerek gyönyörű épületeket, csodálatos templomokat, városrészeket összekötő csatornákat és hatalmas víztározókat építettek.

Tovább olvasom »

Kegyetlen szokások – A kannibalizmus

Pápua Új-Guinea Óceánia egyik szépséges szigetcsoportját foglalja magába, de a szigetek szépségét némiképpen beárnyékolja az, hogy az őslakói a pápuák hírhedt kannibálok voltak. Általában a legyőzött ellenségeiket ették meg. Ha kannibálokról van szó, akkor Afrika, Dél-Amerika, vagy Óceánia őslakosaira gondolunk, de a kannibalizmus nem csak a bennszülöttekre volt jellemző. Az őskorban a neandervölgyi ember és a homo sapiens, az ókorban, valamint a középkorban nem ritkán az európaiak is fogyasztottak embert. Sajnos még a napjainkban is előfordul, hogy felüti a fejét az emberhús elfogyasztása utáni vágy. Miért alakult ki ez a rettenetes szokás, a kannibalizmus?

Tovább olvasom »

LIDAR technológia – Újra kell írni a történelmet?

A sűrű dzsungel olyan titkokat rejt, amelyeket napjainkig csak veszélyes expedíciókkal tudtunk felderíteni. A nagy páratartalom, a forróság, a sűrű növényzet, és a veszélyes állatok megnehezítették, szinte lehetetlenné tették a régészek munkáját. Az erdő mélyén található romvárosokat csak csekély részben tudtuk eddig feltárni. A dzsungel nagy részén még senki sem járt, ezért az tele van megfejtendő titkokkal. A LIDAR technológia bevetése előtt teljesen másképp vélekedett a tudomány a maja civilizációról.

Tovább olvasom »