Spontán emberi öngyulladás – Van rá tudományos magyarázat?

62
Ha tetszik a cikk, akkor kérlek kattints a "Tetszik" gombra,
ha nagyon tetszik, akkor a "Szív" gombra.
Köszönöm!

Amennyiben tetszett a cikk, kérlek oszd meg:

Facebook
Twitter

A Hamuasszony

1951-ben Mary Hardy Reeser halálesete borzolta fel a kedélyeket. A testéből csak néhány darab maradt, az egyik lába papuccsal együtt, a koponya, ami tojásdad formájúra összezsugorodott, néhány elszenesedett csigolya, és némi  azonosíthatatlan testszövet. A testen kívül szinte semmi más nem égett meg, és a tűz oka ismeretlen maradt.

A spontán meggyulladt csecsemő

Egy három hónapos indiai csecsemő már negyedszer gyulladt meg. Az eset 2013-ban történt. Először 9 napos volt, amikor a testéből lángok csaptak fel, majd az eset többször is megismétlődött. A dél-indiai Chennai Kilpauk Orvosi Egyetem kórházában kezelték az égési sérüléseit. Az orvosok szerint a testében különös kémiai reakció indult meg, a bőrén keresztüli kipárolgás indította el a spontán öngyulladást. A gyerek közelében levő tárgyak meggyulladtak, ezért az orvosai azt javasolták a szülőknek, hogy lehetőleg ne legyen a közvetlen környezetében éghető anyag, és egyenletes hőmérsékleten, légkondicionált szobában tartózkodjon.

Az esetről a cikkeket itt olvashatod el:  www.origo.huwww.indiatoday.in

A porrá égett tűzoltó

1986-ban, az áldozat lakásán találtak rá George Mott tűzoltó földi maradványaira. Amikor a tűzoltó társai beléptek a helyszínre, párás levegőt, és édeskés szagot éreztek.  G. Mott testéből a jobb láb egy darabján, és a koponyán kívül nem maradt szinte semmi. Az ágyon csak az emberi test körvonalai látszódtak. A térdkalács és a fej között az egész test hamuvá lett, a matrac, és az ágy alatti padló megégett, és látszott, hogy egy kis helyre korlátozódó, rendkívül hevesen felcsapó tűz keletkezhetett. Egy megtermett emberből annyi maradt csak, amennyi elfért egy cipős dobozban.  Az eset sokak számára rejtély maradt. A halottkémtől az államügyészig, senki nem értette, hogyan történhetett az eset.

A rémálommá vált tengerparti séta

Egy család a tengerparton sétált. A kislány egy kagylót talált, mivel érdekes formája volt, az anyukája a zsebébe tette. Az anya a kezét beletörölte egy zsebkendőbe, mert vizes lett, és azt is a zsebre tette. Nem sokkal később kékes lángok csaptak fel a zsebéből, a combja és a térde külső oldalán, valamint az ujjain másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett. Nem lehetett bizonyítani, hogy a lángok miként keletkeztek.

Az öngyulladásos halálesetek közös vonásai

1. Nincs egyértelmű ok a tűzre, az emberi test külső beavatkozás nélkül gyullad ki.

2. A lángok a testre korlátozódnak, csak a közvetlenül a test mellett levő tárgyak olvadnak meg, vagy megperzselődnek, de ezek sem minden esetben.

3. A törzs hamuvá ég el, miközben a végtagok közül néhány épen megmarad.

4. Az áldozat nem képes elmenekülni, mert az égés nagy erővel, hirtelen keletkezik.

Van az égés keletkezésének tudományos magyarázata?

A szkeptikusok ezeket az eseteket csak különös baleseteknek tartják. A tény az, hogy több száz esetet írtak már le, és az 1700-as évek óta léteznek ilyen megmagyarázhatatlan halálesetekről feljegyzések. Több elmélet is született arra, hogy hogyan keletkezik a tűz. Régebben az alkoholizálással hozták kapcsolatba, és a kandallóból kipattanó szikrát, vagy a cigarettázás közbeni elalvást tartották az égés keletkezési okának. Újabban létezik más megközelítés is, pl. a kanóc-effektus, amely szerint a felöltözött ember olyan mint egy kifordított gyertya, a ruha a kanócnak, a zsírszövet pedig a viasznak felel meg. Megfelelő feltételek mellett a ruha meggyullad, és elég egy lyuk a bőrön keresztül a zsírszövetbe, hogy a test is meggyulladjon, és lassan  elégjen, és porrá váljon.

Ennek a magyarázatnak némileg ellentmond az, hogy történt már olyan eset, amikor az égés egy órán belül lezajlott, valamint egy halott hamvasztása több órát vesz igénybe, és több mint 900 fok szükséges ehhez a krematóriumban. A spontán öngyulladásoknál nem tapasztaltak ilyen magas hőfokot, és a testek mellett voltak olyan anyagok, amelyeknek meg kellett volna gyulladniuk, de mégsem égtek el. Egy hivatásos tűzoltó, aki sok tűzesetet és megégett testet látott már a pályafutása során, egy öngyulladásgyanús eset után azt mondta, hogy nem egy normál baleset volt. Az áldozat szerinte elképzelhető, hogy belülről kifelé égett el. A normál elégéses baleseteknél a test felismerhető marad, nem porlad el, még a legnagyobb tüzeseteknél is vannak felismerhető emberi maradványok.

Mi okozza a tüzet?

Sokféle elképzelés van. Nem tudjuk, hogy az égést a test eddig ismeretlen kémiai folyamata, vagy a hőszabályozó rendszer hibája okozza, talán elektromágneses, vagy mikrohullámú sugárzás lehetséges következménye. Az ok lehet akár gömbvillám, vagy a egy másik térdimenzió találkozása a  mienkkel.

A spontán emberi öngyulladás okát és folyamatát még nem sikerült megtalálni, minden kétséget kizáró tudományos magyarázatot sem tudtak ezidáig felmutatni.

 

Források:

Kép:

Weboldalak:

Filmek:

  • A spontán emberi öngyulladás youtu.be
  • Az ok ismeretlen – Spontán öngyulladás youtu.be
Ha tetszik a cikk, akkor kérlek kattints a "Tetszik" gombra,
ha nagyon tetszik, akkor a "Szív" gombra.
Köszönöm!

Amennyiben tetszett a cikk, kérlek oszd meg:

Facebook
Twitter

Zeusz házasságtörései – 2. rész

Zeusz a főisten, Hérát a feleségét sok istennővel és halandó nővel csalta meg, akiktől számos gyermeke született. Az előző részben a szépséges Létó, most pedig a csodaszép Európé, a főníciai hercegnő, és Alkméné, Héraklész anyjának történetét ismerhetjük meg.

Tovább olvasom »

A világ csodái – Az epheszoszi Artemisz templom

Létó szépsége megigézte Zeuszt, és hogy Hérát (Zeusz feleségét) kijátsszák, fürj alakban szeretkeztek. Létó teherbe esett, majd ikergyermekeket szült, Apollónt és Artemiszt. Artemisz a vadászat, a meg nem szelídített természet, a termékenység istennője, valamint az anyák szülést segítő pártfogója, az újszülöttek védelmezője, a fiatalok oktatója. Haragja a szülő nők halálát okozza. Szűz vadásznő, akit nimfák és állatok vesznek körül, jelen van a természetben mindenhol. Ősi ábrázolásokon íjjal, és állatokkal jelenik meg. Íját és nyilát a Küklopszok kovácsolták. Gyakran ábrázolják szarvassal.

Tovább olvasom »

LIDAR technológia – Újra kell írni a történelmet?

A sűrű dzsungel olyan titkokat rejt, amelyeket napjainkig csak veszélyes expedíciókkal tudtunk felderíteni. A nagy páratartalom, a forróság, a sűrű növényzet, és a veszélyes állatok megnehezítették, szinte lehetetlenné tették a régészek munkáját. Az erdő mélyén található romvárosokat csak csekély részben tudtuk eddig feltárni. A dzsungel nagy részén még senki sem járt, ezért az tele van megfejtendő titkokkal. A LIDAR technológia bevetése előtt teljesen másképp vélekedett a tudomány a maja civilizációról.

Tovább olvasom »

Zeusz házasságtörései – 1. rész

Zeusz, aki a görög mitológiában az ég és föld ura, az istenek királya volt, hatalmát azzal erősítette meg, hogy égi lényekkel, halandó nőkkel számtalan gyermeket nemzett, az istenek és halhatatlanok jelentős részének ő volt az apja. Az erotika iránti telhetetlen vágyát Héra, a felesége, nem nézte jó szemmel, ezért hogy céljait elérje, gyakran cselhez folyamodott, a földi nőket álcázva, pl. bika, vagy hattyú képében ejtette teherbe. Kiváló gyermekei születtek, akik neves dinasztiák ősei lettek, mítoszok, legendák szólnak hőstetteikről.

Tovább olvasom »

Az aztékok – Egy birodalom felépítésének története

A bennszülöttek legendái arról számolnak be, hogy az aztékok északról, egy Aztlán nevű helyről vándoroltak be Közép-Mexikóba. Az Aztlán szó jelentése a “gémek helye”, ebből származik az “azték” elnevezés, de az aztékok magukat sosem nevezték így. A törzsek több generáción keresztül vándoroltak dél felé.
Papok vezették őket, időnként letelepedtek, házakat, templomokat építettek, földet műveltek. Az első csoportok i.sz. 1200 körül a Mexikói-völgyben telepedtek le, ők voltak a nahua etnikum ősei. A terület nem volt lakatlan, feltételezhető, hogy a helyi lakosság beleolvadt az azték kultúrába.

Tovább olvasom »

A halhatatlan harcosok – Csin Si Huang-ti agyaghadserege

Kína első császára a barbároknak tartott csin nemzetségből származott. Jing Cseng (Csin Si Huang-ti) hatalmi törekvései vezettek a Csin-dinasztia megalakulásához, akik viszonylag rövid ideig uralták Kínát, de mégis mély nyomot hagytak a kínai nép történelmében. A császár megalomániájának köszönhető Kína egyesítése, az új törvények megalkotása, a közigazgatás és a társadalom teljes átrendezése, és a gigantikus építkezések lebonyolítása is. Kegyetlensége, mellyel a terveit végrehajtotta azt eredményezte, hogy több merényletet is elkövettek ellene, amelyek nem sikerültek, de a császárt súlyos üldözési mániába kergették. Ennek a paranoiának köszönhetjük azt az elképesztő leletegyüttest, amelyet ma agyaghadsereg néven ismerünk.

Tovább olvasom »