Spontán emberi öngyulladás – Van rá tudományos magyarázat?

Ha tetszik a cikk, akkor kérlek kattints a "Tetszik" gombra,
ha nagyon tetszik, akkor a "Szív" gombra.
Köszönöm!

Amennyiben tetszett a cikk, kérlek oszd meg:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter

A Hamuasszony

1951-ben Mary Hardy Reeser halálesete borzolta fel a kedélyeket. A testéből csak néhány darab maradt, az egyik lába papuccsal együtt, a koponya, ami tojásdad formájúra összezsugorodott, néhány elszenesedett csigolya, és némi  azonosíthatatlan testszövet. A testen kívül szinte semmi más nem égett meg, és a tűz oka ismeretlen maradt.

A spontán meggyulladt csecsemő

Egy három hónapos indiai csecsemő már negyedszer gyulladt meg. Az eset 2013-ban történt. Először 9 napos volt, amikor a testéből lángok csaptak fel, majd az eset többször is megismétlődött. A dél-indiai Chennai Kilpauk Orvosi Egyetem kórházában kezelték az égési sérüléseit. Az orvosok szerint a testében különös kémiai reakció indult meg, a bőrén keresztüli kipárolgás indította el a spontán öngyulladást. A gyerek közelében levő tárgyak meggyulladtak, ezért az orvosai azt javasolták a szülőknek, hogy lehetőleg ne legyen a közvetlen környezetében éghető anyag, és egyenletes hőmérsékleten, légkondicionált szobában tartózkodjon.

Az esetről a cikkeket itt olvashatod el:  www.origo.huwww.indiatoday.in

A porrá égett tűzoltó

1986-ban, az áldozat lakásán találtak rá George Mott tűzoltó földi maradványaira. Amikor a tűzoltó társai beléptek a helyszínre, párás levegőt, és édeskés szagot éreztek.  G. Mott testéből a jobb láb egy darabján, és a koponyán kívül nem maradt szinte semmi. Az ágyon csak az emberi test körvonalai látszódtak. A térdkalács és a fej között az egész test hamuvá lett, a matrac, és az ágy alatti padló megégett, és látszott, hogy egy kis helyre korlátozódó, rendkívül hevesen felcsapó tűz keletkezhetett. Egy megtermett emberből annyi maradt csak, amennyi elfért egy cipős dobozban.  Az eset sokak számára rejtély maradt. A halottkémtől az államügyészig, senki nem értette, hogyan történhetett az eset.

A rémálommá vált tengerparti séta

Egy család a tengerparton sétált. A kislány egy kagylót talált, mivel érdekes formája volt, az anyukája a zsebébe tette. Az anya a kezét beletörölte egy zsebkendőbe, mert vizes lett, és azt is a zsebre tette. Nem sokkal később kékes lángok csaptak fel a zsebéből, a combja és a térde külső oldalán, valamint az ujjain másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett. Nem lehetett bizonyítani, hogy a lángok miként keletkeztek.

Az öngyulladásos halálesetek közös vonásai

1. Nincs egyértelmű ok a tűzre, az emberi test külső beavatkozás nélkül gyullad ki.

2. A lángok a testre korlátozódnak, csak a közvetlenül a test mellett levő tárgyak olvadnak meg, vagy megperzselődnek, de ezek sem minden esetben.

3. A törzs hamuvá ég el, miközben a végtagok közül néhány épen megmarad.

4. Az áldozat nem képes elmenekülni, mert az égés nagy erővel, hirtelen keletkezik.

Van az égés keletkezésének tudományos magyarázata?

A szkeptikusok ezeket az eseteket csak különös baleseteknek tartják. A tény az, hogy több száz esetet írtak már le, és az 1700-as évek óta léteznek ilyen megmagyarázhatatlan halálesetekről feljegyzések. Több elmélet is született arra, hogy hogyan keletkezik a tűz. Régebben az alkoholizálással hozták kapcsolatba, és a kandallóból kipattanó szikrát, vagy a cigarettázás közbeni elalvást tartották az égés keletkezési okának. Újabban létezik más megközelítés is, pl. a kanóc-effektus, amely szerint a felöltözött ember olyan mint egy kifordított gyertya, a ruha a kanócnak, a zsírszövet pedig a viasznak felel meg. Megfelelő feltételek mellett a ruha meggyullad, és elég egy lyuk a bőrön keresztül a zsírszövetbe, hogy a test is meggyulladjon, és lassan  elégjen, és porrá váljon.

Ennek a magyarázatnak némileg ellentmond az, hogy történt már olyan eset, amikor az égés egy órán belül lezajlott, valamint egy halott hamvasztása több órát vesz igénybe, és több mint 900 fok szükséges ehhez a krematóriumban. A spontán öngyulladásoknál nem tapasztaltak ilyen magas hőfokot, és a testek mellett voltak olyan anyagok, amelyeknek meg kellett volna gyulladniuk, de mégsem égtek el. Egy hivatásos tűzoltó, aki sok tűzesetet és megégett testet látott már a pályafutása során, egy öngyulladásgyanús eset után azt mondta, hogy nem egy normál baleset volt. Az áldozat szerinte elképzelhető, hogy belülről kifelé égett el. A normál elégéses baleseteknél a test felismerhető marad, nem porlad el, még a legnagyobb tüzeseteknél is vannak felismerhető emberi maradványok.

Mi okozza a tüzet?

Sokféle elképzelés van. Nem tudjuk, hogy az égést a test eddig ismeretlen kémiai folyamata, vagy a hőszabályozó rendszer hibája okozza, talán elektromágneses, vagy mikrohullámú sugárzás lehetséges következménye. Az ok lehet akár gömbvillám, vagy a egy másik térdimenzió találkozása a  mienkkel.

A spontán emberi öngyulladás okát és folyamatát még nem sikerült megtalálni, minden kétséget kizáró tudományos magyarázatot sem tudtak ezidáig felmutatni.

 

Források:

Kép:

Weboldalak:

Filmek:

  • A spontán emberi öngyulladás youtu.be
  • Az ok ismeretlen – Spontán öngyulladás youtu.be
Ha tetszik a cikk, akkor kérlek kattints a "Tetszik" gombra,
ha nagyon tetszik, akkor a "Szív" gombra.
Köszönöm!

Amennyiben tetszett a cikk, kérlek oszd meg:

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter